Het Andréke, de smaak van plezier

Het Andréke, de smaak van plezier

Met trots presenteren wij: het Andréke, de smaak van plezier

De echte kenners onder ons willen natuurlijk graag meer weten over de inhoud van dat bruine flesje vol heerlijk gerstenat, maar laten we eerst eens terug gaan naar hoe het allemaal begon.

Wel, de leiding van Chiro Loksbergen kreeg het zotte idee om een eigen Chirobier te brouwen en na enkele telefoontjes bleek dit mogelijk dankzij de hulp van een bedrijfje aan de andere kant van België. Vier van onze grootste bierkenners binnen de leidingsploeg trokken erop uit, met de trein naar het Gentse. Na de lange reis kon niets beter smaken dan een zelf samengesteld biertje. Geleidelijk ontstond, na wat proeven en enkele aanpassingen, een biertje helemaal op maat en smaak van ons.
Nu restte er ons nog een belangrijke laatste stap: onder welke naam zou ons biertje bij de mensen in de koelkast staan? Vele ideetjes en lang brainstormen later, werd het Andréke geboren. Waarom nu precies het Andréke? Wel, misschien weten velen van jullie het niet (meer), maar de echte naam van onze Chiro is niet Chiro Loksbergen, maar Chiro Sint Andreas. Ons chirobrouwsel werd dus heel toepasselijk vernoemd naar onze Chiro. Hiermee hebben we hopelijk verduidelijkt hoe ons Andréke is ontstaan én jullie hebben ook weer wat bijgeleerd over onze Chiro!

Nu is het dus de hoogste tijd om ons Andréke verder toe te lichten. Het Andréke is een sterk blond biertje van 7,1% Alc. gebrouwen voor zowel de jonge (weliswaar 18+) als oudere bierliefhebbers. De echte kenners uit ons testpubliek beschreven het Andréke als ‘een neutraal, maar heerlijk blond biertje, niet te zoet, niet te bitter, voor ieders smaakpapillen een hemelse beloning!’. Zoals het etiket al zegt is het dus werkelijk ‘de smaak van plezier’!
Bent u geïnteresseerd in het brouwproces? Wilt u weten hoe we van mout tot goud gegaan zijn, lees dan zeker verder (anders kan u direct naar de praktische informatie gaan).
Zoals eerder vermeld hebben wij ons laten helpen door een brouwerij in het Gentse, namelijk Beerselect. Met zeer veel referenties en een geweldige service was dit voor ons de geschikte partner. Op de website van Beerselect is er zeer veel informatie terug te vinden over het reilen en zeilen van de brouwerij, maar bij deze toch een kleine greep uit het ingewikkelde proces.

Eerst en vooral worden de verschillende mouten geschroot in een hoogkwalitatieve schrootmolen. Deze garandeert dat de geselecteerde mouten correct en specifiek geschroot worden. Vervolgens komen we terecht bij de dubbele, semi-geautomatiseerde brouwinstallatie waarbij er vier belangrijke stappen worden ondergaan: allereerst is er de maischkuip, waarbij de geschrote mouten worden opgelost in water en automatisch worden verwarmd volgens het maischschema; ten tweede is er de filterkuip, waarin het vloeibare gedeelte (wort) en het vaste gedeelte (draf) worden gescheiden via een geperforeerde filterplaat; als derde gaat het geheel door een kookketel waar de wort gekookt wordt en waar de hop en kruiden toegevoegd worden; als vierde stap gaat het geheel in de whirlpool, waar vaste deeltjes zoals de hop, kruiden en eiwitvlokken worden verwijderd.

Na een passage door de platenkoeler, voor een versnelde koeling van de wort, komt het brouwsel in de verschillende fermentors. Hier vindt de gisting en de lagering plaats. Lageren is het laten uitzaken van de gist.
Na het bottelen is ons Andréke dan volledig klaar voor vertrek naar Loksbergen, waar het zal verdeeld worden door onze sympathieke en gemotiveerde leidingsploeg.

Praktische informatie

Nu even wat praktische informatie: het Andréke is enkel en alleen te verkrijgen via Chiro Loksbergen en zal (voorlopig) in geen enkele winkel te vinden zijn. Bovendien is er slechts een beperkte hoeveelheid beschikbaar dus WEES SNEL WANT OP = OP. Het etiket van de allereerste editie van het Andréke zal gegarandeerd een collectorsitem worden, dus wees er snel bij en bemachtig uw voorraad voor de eerste editie op is!
Het Andréke is te verkrijgen in drie hoeveelheden:
• 6 flesjes -> 15 euro
• 12 flesjes -> 25 euro
• 24 flesjes -> 40 euro
Op elk flesje zit trouwens nog 10 cent statiegeld dus gooi dit zeker niet zomaar in de glasbak, maar breng het binnen of geef het een mooi plaatsje in uw verzameling bierflesjes. Dankzij zijn geweldige smaak zal dit bierflesje niet moeten onderdoen voor al die andere biertjes!

Bestellen kan bij de leiding of door een berichtje naar onze facebookpagina te sturen. Of online via deze link: https://forms.gle/QjdjTgNRwPgVsmSa8

Indien u na het lezen van deze uitleg nog geen intens verlangen naar een Andréke hebt, raden wij u ten zeerste aan om terug naar boven te scrollen en de tekst opnieuw te lezen. Indien u wel al een bestelling wilt plaatsen, danken wij u ten volste en wensen wij u veel proef- en drinkplezier!